Darphane İşareti Olmayan Madeni Paralar İçin Değer Rehberi


Darphane izi olmayan en değerli madeni paralar hangileridir ve ne kadar değerlidir? Darphane işareti olmayan madeni paralarla ilgili bu kılavuz, bunların nadirliklerini ve değerlerini açıklamaktadır. 

Darphane İşareti Olmayan Madeni Paralar Nedir ve Değerli Midir?

Bize sorulan en yaygın sorulardan biri, darphane işareti olmayan veya darphane işareti eksik görünen madeni paralarla ilgili. Bu normaldir ve bu önemli para basma tesisindeki büyük darphaneler göz önüne alındığında nadiren değer katar. Ancak, darphane işareti olmayan bir bozuk para, bu darphane işareti kasıtlı olmaktan ziyade kazayla bırakıldığında özel olabilir.

Bize sorulan en yaygın sorulardan biri, darphane işareti olmayan veya darphane işareti eksik görünen madeni paralarla ilgili. Bu normaldir ve bu önemli para basma tesisindeki büyük darphaneler göz önüne alındığında nadiren değer katar. Ancak, darphane işareti olmayan bir bozuk para, bu darphane işareti kasıtlı olmaktan ziyade kazayla bırakıldığında özel olabilir.

Paranın Tarihi

Para - bir şekilde, şekil ya da biçimde - en azından son 3000 yıldır insanlık tarihinin bir parçası olmuştur. O zamandan önce, tarihçiler genellikle bir takas sisteminin muhtemelen kullanıldığı konusunda hemfikirdir.

Takas doğrudan bir mal ve hizmet ticaretidir; örneğin, bir çiftçi bir kilo buğdayı, bir ayakkabıcıdan bir çift ayakkabı ile değiştirebilir. Ancak bu düzenlemeler zaman alır. Karşı tarafın güçlü bir mamutu öldürmesi gereken bir anlaşmanın parçası olarak balta takas ediyorsanız, bir mamutun 12 metrelik dişleriyle yüzleşmek zorunda kaldığı için baltanın adil bir ticaret olduğunu düşünen birini bulmalısınız. Bu işe yaramazsa, birisi şartları kabul edene kadar anlaşmayı değiştirmeniz gerekir.

Yavaş yavaş, yüzyıllar boyunca hayvan derileri, tuz ve silahlar gibi kolayca takas edilebilen öğeleri içeren bir tür para birimi gelişti. Bu ticareti yapılan mallar, mübadele aracı olarak hizmet ediyordu. Bu ticaret sistemi dünyaya yayıldı ve bugün dünyanın bazı bölgelerinde hala varlığını sürdürüyor.

Paranın getirilmesinin en büyük başarılarından biri, ister mamut katletme ister anıt inşa etme olsun, işlerin yapılma hızını arttırmaktı.

İlk Resmi Para Birimi

MÖ 600'de Lidya Kralı Alyattes ilk resmi para birimini bastı. Madeni paralar, doğal olarak oluşan gümüş ve altın karışımı olan elektrumdan yapılmış ve madeni paralar, mezhep görevi gören resimlerle damgalanmıştır. Lidya'nın para birimi, ülkenin hem iç hem de dış ticaret sistemlerini geliştirmesine yardımcı olarak onu Küçük Asya'daki en zengin imparatorluklardan biri haline getirdi.

Kağıt Para Birimine Geçiş

MÖ 700 civarında Çin, madeni paradan kağıt paraya geçti. 1271-1295 yılları arasında İpek Yolu boyunca Asya'da seyahat eden Venedikli tüccar, kaşif ve yazar Marco Polo yaklaşık MS 1271'de Çin'i ziyaret ettiğinde, Çin imparatoru hem para arzı hem de çeşitli konularda iyi bir hakimiyet elde etti.

16. yüzyıla kadar Avrupa'nın bazı bölgeleri tek para birimi olarak hala metal paralar kullanıyordu. Buna kolonyal çabaları yardımcı oldu; Avrupa fethi yoluyla yeni bölgelerin edinilmesi onlara yeni değerli maden kaynakları sağladı ve daha fazla miktarda madeni para basmaya devam etmelerini sağladı.

Bununla birlikte, bankalar sonunda mevduat sahipleri ve borçlular için metal paralar yerine taşımak için kağıt banknotlar kullanmaya başladı. Bu banknotlar herhangi bir zamanda bankaya götürülebilir ve metal - genellikle gümüş ya da altın - madeni para cinsinden nominal değerleri ile değiştirilebilir. Bu kağıt para, mal ve hizmet satın almak için kullanılabilir. Bu şekilde, bugün modern dünyada para birimi gibi işlemiştir. 

Geçmiş dönemde yapmış olduğumuz online müzayedelerimiz için sayfamızı ziyaret ediniz.